علت زگیل دست و پا و راه انتقال؛ درمان قطعی با لیزر و کرایو
زگیل دست و پا حاصل رشد غیر سرطانی سلولهای پوست است که که در اثر عفونت ویروسی HPV در لایه بالایی پوست ایجاد می شود. ویروس HPV یا پاپیلومای انسانی دارای تیپ های مختلفی است که برخی از آنها باعث ایجاد زگیل دست و زگیل پا می شوند.
علائم زگیل دست و پا
زگیلهای دست با توجه به نوع آنها میتوانند در کف دست، لا به لای انگشتان و دور ناخنها ایجاد شوند.
اما زگیلهای پا معمولا در کف پا، پاشنه و زیر انگشتان مشاهده می شوند و چون این ناحیه دائما در تماس با زمین و تحت فشار وزن بدن است، زائده های کف پا تحریک پذیرتر هستند. همچنین این فشار گاهی باعث می شوند که زگیل پا زیر یک لایه پوست ضخیم و سفت (پینه) رشد کند. www.mayoclinic.org
آشنایی با شکل ظاهری و علائم زگیل دست و پا میتواند دید واضح تری درمورد این عارضه به بیمار بدهد. این عارضه معمولا دارای چنین علائمی است:
در اندازه های کوچک تر از چند میلیمتر ظاهر می شوند
- این زائده ها به شکل تخت یا خوشه ای هستند
- به رنگ پوست یا کمی تیره تر هستند
- معمولا بدون درد و علائم آزاردهنده هستند
- به مرور زمان ممکن است بزرگتر شوند یا تعداد آنها زیاد شود
- اگر تحریک شوند ممکن است دچار سوزش و خارش شوند
- در موارد نادر خارش زائده و اطراف آن
علت زگیل دست و پا چیست؟
بروز این عارضهها در افرادی که سیستم ایمنی ضعیف تری دارند بیشتر دیده میشود. بدن هر فردی در تماس با ویروس HPV واکنش متفاوتی دارد و بعضی افراد بعد از تماس به این عارضه دچار نمیشوند.
کودکان و افرادی که دچار عارضههای پوستی مثل اگزما هستند بیشتر از سایرین به این ویروس مبتلا می شوند.
همچنین وجود زخم و بریدگی روی پوست احتمال ابتلا به زگیل دست و پا را افزایش میدهد.
این زائده ها گاهی مسری هستند و از فردی به فرد دیگر منتقل میشوند یا ممکن است در بخشهای دیگر بدن هم پخش شوند.
بنابراین اگر بعد از مدتی زائده ها بطور خود به خود از بین نرفتند یا تعداد آنها افزایش یافت، باید برای درمان آنها به پزشک مراجعه کنید.
راههای انتقال زگیل
برخی از گونههای زگیل دست و پا میتوانند مسری باشند و از تماس با محیطهای مرطوب، استفاده از لوازم شخصی فرد مبتلا مثل حوله و لیف و همچنین وجود رخم در بدن به راحتی منتقل میشوند.
بنابراین اگر با فردی زندگی میکنید که زگیل دارد، باید نکات بهداشتی لازمه را رعایت کنید تا از ابتلا به این عارضه در امان بمانبد.
درمان قطعی
برای درمان و از بین بردن زگیل دست و پا راه های بسیاری وجود دارد که در ادامه قطعی ترین روش ها را با یکدیگر بررسی میکنیم:
درمان زگیل دست و پا با لیزر
یکی از بهترین راه هایی که برای درمان زگیل دست و پا و حتی زگیل تناسلی پیشنهاد می شود، روش لیزر است. لیزر یک روش سریع و قطعی است که معمولا با بی حسی موضعی انجام می شود.
در روش لیزر تعداد و اندازه زائده ها اهمیتی ندارد و درمان در یک جلسه و بصورت سرپایی انجام می شود.
طی عمل لیزر، با تابش اشعه یکپارچه لیزر زائده زگیل را از بین می برند و این کار معمولا در کلینیک یا مطب پزشک متخصص انجام می شود.
مزایای روش لیزر
- لیزر یک روش سریع و آسان برای درمان زگیل دست، پا، زگیل تناسلی و غیره است که بدون درد انجام می شود.
- اثرگذاری لیزر تقریبا دو برابر روش های دیگر است
- در زمانی کمتر از نیم ساعت انجام می شود
- احتمال بازگشت مجدد زائده ها نزدیک به صفر است
- نیازی به پانسمان و مراقبت های سخت نخواهد داشت
کرایو یا فریز زگیل دست و پا
روش کرایو یا فریز که با نام انجماد هم شناخته میشود، یکی دیگر از روشهای درمان زگیل دست و پا است که در مطب یا کلینیک انجام میشود.
در این روش نیتروژن مایع با دمای ۱۹۶- روی زائده اسپری میشود و آن را منجمد میکند.
تعداد جلسات در روش کرایو زگیل دست و پا، با توجه به تعداد و اندازه زائده ها تعیین میشود و ممکن است چندین جلسه برای درمان نیاز باشد.
روش کرایو هم بصورت سرپایی و در مطب انجام میشود اما کمی دردناک بوده و باعث ایجاد تاول و زخم بعد از درمان خواهد شد. حدودا دو هفته زمان لازم است تا زخم و تاول های ایجاد شده در این روش کاملا بهبود یابند.
مراقبتهای بعد از فریز زگیل دست و پا و مصرف به موقع پمادهای ترمیم کننده و آنتی بیوتیک نقش مهمی در روند درمان زائدهها دارند.
همچنین در ۸۰ درصد موارد کرایو زگیل موفقیت آمیز است اما ۲۰ درصد احتمال بازگشت دوباره زائده ها وجود دارد.
درمان دارویی
اگر زمانی که زائده ها ریز هستند و کاملا رشد نکرده اند از پماد و محلول های اسیدی مثل سالیسیلیک اسید، پماد آلدرا یا فرمالدئید استفاده کنید ممکن است زائده ها از بین برود.
البته این روش ها همیشه موثر نیستند و اگر بعد از رشد کامل زائده ها از آن استفاده کنید، ممکن است فقط سطح زائده برداشته شود و با ایجاد زخم احتمال انتقال زگیل بالاتر برود.